Komend uit een protestants-christelijk nest is geloven mij van jongs af aan bijgebracht. Dagelijks lazen wij thuis verhalen uit de Bijbel. Met al die verhalen groeiden ook mijn vragen. Hoe zit dat eigenlijk met die God? Waar gaan die verhalen eigenlijk over? Tegelijkertijd merkte ik dat die bijbelverhalen of verhalen daarover mij soms zo kunnen raken, zo ontroeren. Over mijn zoektocht en ervaringen wilde ik graag een vertelvoorstelling maken. Het thema van mijn voorstelling werd “God”.

In een interview door Ferdinand Borger, predikant te Waalre zeg ik hier over het volgende: “Ik wist inderdaad niet zo goed waar ik aan begon, maar dat weet ik eigenlijk nooit als ik aan een nieuwe voorstelling begin. Het is je soms maar gewoon openstellen voor wat komt. Maar daarnaast is het ook hard werken, lezen, uitzoeken welke verhalen de moeite van het vertellen waard zijn. Vertellend voel ik mij soms net een schilder die als het schilderij af is maar zelden precies kan zeggen waarom juist dit beeld met deze vorm en kleuren op het doek is gezet.”

De voorstelling “GOD?!” bestaat uit een compositie van drie verschillende verhalen, een joods scheppingsverhaal, het verhaal van de Samaritaanse vrouw en het verhaal van de dansende rabbi. Dit laatste verhaal gaat over een rabbijn die jaarlijks een afgelegen dorpje in de Oekraïne bezocht. De joodse gemeenschap kon elk jaar bij de rabbi terecht met al hun problemen en vragen. Hij hoorde die aan, zonder direct antwoord te geven. In plaats daarvan begon hij een beetje te zingen en te dansen en nam daarin de hele gemeenschap mee tot een bijna extatisch hoogtepunt. Het verhaal spreekt me zo aan omdat het, in dat dansen en zingen denk ik, om een soort godservaring gaat. Als je me vraagt wie God is, dan heb ik daarop geen antwoord. Maar als het antwoord is dat je uitgenodigd wordt het leven te vieren, dan komt dat misschien dichtbij God.

Duur: 30 minuten
Kosten: €200,- exclusief reiskosten
Indien nodig: versterking via de bestaande geluidsinstallatie.
Geschikt voor nabespreking.

Voor meer informatie en boekingen:
Tel: 0528 785990/06 48794034
Mail: peterinekooijmans@kpnmail.nl