Peterine Kooijmans

Verteller

Vertel3daagse
Vanaf vrijdag 22 oktober tot en met zondag 24 oktober ga ik mee als gastdocent naar de Vertel3daagse. Dit is een initiatief van de Vertelacademie te Utrecht. De Vertel3daagse is toegankelijk voor iedere verteller. Of je nou veel of weinig ervaring hebt. je bent van harte welkom!
www.vertelacademie.nl/verdieping/vertel3daagse#voor-wie

Veertig dagen, veertig verhalen
In februari en april van dit jaar heb ik als verteller meegewerkt aan een uniek initiatief: www.40verhalen.nl
Elke dag was er een inspirerend verhaal op weg naar Pasen.
Elke week had een eigen thema, dat paste binnen een overkoepelend thema: pelgrimage. De aanpak was breed, met gevarieerde verhalen uit allerlei tradities.
De andere vertellers waren: Gottfrid van Eck, Pauline Seebregts, Stephan de Jong, Eveline Massetti, Talitha Nawijn en Kees Posthumus. Het zijn vertellers die allen regelmatig optreden in de kerken en theaters. Als u op de volgende link klikt www.youtube.com/watch?v=Z2uNi1OGdU8 dan kunt u kijken naar één van mijn filmpjes.

Stichting Vertellen
Sinds september 2017 ben ik bestuurslid en penningmeester van de landelijke Stichting Vertellen. De Stichting zet zich in voor alle vertellers van Nederland en Vlaanderen. Bent u op zoek naar een verteller of op zoek naar een cursus om het vertellen te leren, neem dan eens een kijkje op de website: https://www.stichtingvertellen.nl/

Storytelling Lier België
In September2018 ben ik begonnen aan de opleiding Storytelling in Lier te België https://sites.google.com/samwdlier.net/opleidingsaanbod2018-2019/woordkunstdrama/alle-vakken/storytelling
Samen met negen andere cursisten bezoek ik tien zaterdagen de mooie stad Lier om daar les te krijgen van docente Veva Gerard https://vevagerard.webs.com/
Ook al heb ik een Theaterschool achtergrond en de Vertelacademie afgerond, iedere keer leer ik weer wat nieuws. Ik geniet er bijzonder van. Gaandeweg hoop ik steeds meer middelen aangereikt te krijgen om mijn vertellingen te verbeteren.
In september 2020 ben ik begonnen aan het derde jaar. Ik werk aan een vertelvoorstelling. In September 2021 ben ik afgestudeerd met de voorstelling GOD?! Er zaten twee juryleden in de zaal. Ze zeiden het volgende:
"Een verrassend en moedig thema. Mooi stemgebruik, heldere taal. Je weet het publiek aan je te binden. Ookal begrepen we het niet altijd, we werden gegrepen en bleven geboeid tot het eind."
Meteen hierna vervolg ik de opleiding met een specialisatie jaar. Ik zal mij dan vooral gaan richten op het maken van een nieuwe voorstelling.

Cursus Bijbelverhalen vertellen
Op zaterdag 9 januari 2019 gaf ik een workshop Bijbelverhalen vertellen in Zwolle. U kunt de reviews lezen in de volgende link:
https://www.vertelacademie.nl/cursusaanbod/na-de-basiscursus/bijbelverhalen-vertellen
Voor iedereen die de basiscursus bij www.vertelacademie.nl/ heeft gevolgd of bij een andere professionele aanbieder van vertelscholing. Op 25 september 2021 werd de workshop nog een keer gegeven. De deelnemers waren enthousiast. Houd de website van de vertelacademie in de gaten, hij komt vast nog een keertje langs.
www.vertelacademie.nl/cursusagenda/evenement/368-bijbelverhalen-vertellen

Docent Vertelacademie
Vanaf januari 2020 werk ik als praktijkbegeleider bij de Vertelacademie te Utrecht. Met veel plezier begeleid ik een aantal studenten die de leerroute "Vertellen voor groot publiek" volgen.

Workshop verhalen vertellen
Na afloop van een vertelling vragen mensen vaak aan mij “Hoe onthoud je dat toch allemaal?” Meestal antwoord ik dan door te zeggen dat ik het voor me zie, als een film. “Knap hoor!” is dan ook vaak de reactie. Maar eerlijk gezegd valt dat reuze mee.
Iedereen kan het leren, iedereen kan leren vertellen.
In de twee uur durende workshop “verhalen vertellen” raakt u vertrouwd met “uit het hoofd” vertellen. U leert los te komen van het geschreven verhaal, uw fantasie te gebruiken en een structuur vast te houden. Er wordt geoefend met speelse werkvormen, waarbij plezier in het vertellen centraal staat.
Deze workshop is geschikt voor iedereen die weleens een verhaal vertelt of wil gaan vertellen aan kinderen of volwassenen. Voor grootouders, leerkrachten, clubleiders, jongerenwerkers, bibliotheekmedewerkers, kerkleden, enz.
Voor meer informatie over de kosten en het maximumaantal deelnemers kunt u telefonisch contact opnemen of mailen. Onderaan deze pagina vindt u mijn contactgegevens.